Contact

Close
Contact

Heading

Close X
Меню

Що таке повний привод 4MATIC?

За назвою 4MATIC ховається сучасний варіант повного приводу, створений для автомобілів Mercedes-Benz. Система повного приводу 4MATIC виявилась настільки вдалою, що з моменту свого створення пережила вже 5 модифікацій і продовжує успішно використовуватись.

Позначку 4MATIC  можна зустріти на багатьох автомобілях Mercedes, починаючи з хетчбеків А-Класу та закінчуючи флагманськими моделями авто GLS.

4MATIC  розшифровується як 4 Wheel Drive and Automatic, що дослівно означає - "Привод на 4 колеса та автоматична трансмісія".

Історія 4MATIC Mercedes

Вперше система 4MATIC була представлена на автосалоні в 1985 році у Франкфурті. У серійне виробництво автомобілі з нею надійшли в 1987 році, це було авто Е-Класу Mersedes-Benz W124. 4MATIC першого покоління мала можливість жорсткого блокування міжосьового та заднього диференціала. Система повного приводу автоматично вмикалась при пробуксовуванні авто. Було три робочі режими:
  • Задній привод;
  • Повний привод з розподілом 35% до 65% для передніх та задніх коліс;
  • Повний привод 50/50.
2 покоління модернізованої системи повного приводу було впроваджено через 10 років у 1997 році. Встановлювалась система лише під замовлення, виняток - модель W163 М-Класу, де вона входила в базову комплектацію. Основні зміни стосувались алгоритму застосування системи блокувань.
У 2002 році з’явилось третє покоління 4MATIC, зміни стосувались алгоритму імітації блокувань вільних диференціалів. Система курсової стійкості та антипробуксовочна системи покращили контроль та управління.
Черговий розвиток система повного приводу від Мерседес отримала у 2006 році, нова модифікація була встановлена на моделі авто S550. У ролі несиметричного центрального диференціала став використовуватись планетарний редуктор. Розподіл потужності передніх і задніх коліс - 45% і 55%. Активну участь в роботі системи бере контроль зчеплення коліс з дорогою та датчики систем активної безпеки.
У 2013 році сталася чергова еволюція 4MATIC, зміни стосувались конструкції та механізму розподілу потужності. Встановлюється система на передньоприводні автомобілі з поперечною схемою розташування двигуна.


Як працює 4MATIC?

Принцип роботи 4MATIC Mercedes залежить від категорії автомобіля, на який встановлений:

  • легкові автомобілі. У авто цієї категорії більше навантаження мають задні колеса, привід на 4 колеса здійснюється у співвідношенні 65% до 35%;
  • позашляховики та паркетники. Навантаження на колеса розподіляється рівномірно, передні і задні пари коліс мають навантаження по 50%; 
  • автомобілі люксового сегмента. Різниця у навантаженні між задніми і передніми колесами мінімальна, але більше навантаження має задня пара коліс, на них відведено 55%.

Принцип роботи 4MATIC Мерседес базується на тому, що сила двигуна окремо розподіляється на кожну автомобільну вісь. Це досягається завдяки роботі сучасної системи датчиків, які передають всю інформацію про поверхню дороги, система авто аналізує інформацію та перерозподіляє навантаження на колеса. Це дозволяє авто з системою 4MATIC з легкістю долати дорогу з будь-яким покриттям, незважаючи на калюжі, ожеледицю, сніг, ґрунт чи пісок.

Основні елементи системи 4MATIC:

  • Автоматична коробка передач;
  • Карданна передача;
  • Роздавальна коробка з планетарним редуктором;
  • Передній і задній вільний диференціал.



У роботі 4MATIC беруть участь такі системи автомобіля:

  • Система курсової стійкості;
  • Антиблокувальна система гальм;
  • Антибуксувальна система;
  • Система допомоги під час спуску.

Надійний алгоритм взаємодії електронних та механічних систем миттєво приводить в дію повний привод і так само швидко вимикається, коли в ньому немає потреби. Решту часу автомобіль пересувається на передньому приводі. Це дозволяє економити паливо і знизити навантаження на трансмісію, що продовжує час її служби.

Переваги 4MATIC

Беззаперечна перевага системи 4MATIC над іншими системами повного приводу полягає в її інтелектуальності. Системи автомобіля самі аналізують якість дорожнього покриття та підлаштовують прохідні якості авто під нього. Автомобілі Mercedes-Benz з цією системою легко долають будь-які дорожні перешкоди, полегшуючи роботу водія і усуваючи випадки, коли автомобіль загрузає на бездоріжжі.

Можна виділити такі переваги 4MATIC:

  • Висока підвіска;
  • Легке керування взимку;
  • Система протидії заметам.

На сьогодні 4MATIC — одна з передових систем повного приводу за показниками ефективності та комфорту.